Pierwsza polska restauracja z Gwiazdką Michelin

W Paryżu swoją premierę miał Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin „Main Cities of Europe 2013”. Największym polskim sukcesem jest pierwsza w naszym kraju Gwiazdka Michelin, którą otrzymała warszawska restauracja Atelier Amaro.

Zapowiedzią przyznania tego najbardziej prestiżowego wyróżnienia Michelin był symbol Wschodzącej Gwiazdki, który restauracja Atelier Amaro otrzymała w ubiegłym roku.

Inspektorzy Michelin byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków.

Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie. Ten prestiżowy tytuł jest ogromnym wyróżnieniem, dlatego decyzję o jego przyznaniu podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.

Już samo znalezienie się w przewodniku Michelin jest dla każdego lokalu bardzo dużym wyróżnieniem. Tegoroczna edycja „Main Cities of Europe” obejmuje w sumie 40 polskich restauracji – 21 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. Ponadto do warszawskiej restauracji Butchery and Wine ponownie powędrował symbol Bib Gourmand, oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny.

fot. Michelin

O uwzględnieniu restauracji w aktualnym wydaniu przewodnika decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Aby zagwarantować jak najbardziej wiarygodną ocenę, wizyty inspektorów w lokalach zawsze pozostają anonimowe. Krytycy wyglądają jak zwyczajni klienci, czasem odwiedzają lokale z osobami towarzyszącymi. Dzięki temu czytelnicy mają pewność, iż poziom oferowanych im usług nie będzie odbiegał od tego, co oceniał recenzent. Już po uregulowaniu rachunku, inspektor może ujawnić swoją tożsamość, na przykład by uzyskać dodatkowe informacje dotyczące lokalu. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące wyróżnienia:

Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek).

Wszelkie zawarte w Czerwonych Przewodnikach praktyczne informacje, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.

fot. Michelin

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje restauracje z 44 miast w 23 krajach Europy. „Main Cities of Europe 2013” opisuje ponad 2154 restauracji reprezentujących różnorodne style, skalę i zakres cenowy oferty. Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od ponad 100 lat i uznawany jest za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Zielone Przewodniki Michelin są tworzone z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów. Są dostępne także w polskiej wersji językowej.

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wszyskie pola są wymagane do wypełnienia.

Najnowsze

Najnowsze

Najnowsze

Najnowsze

Najnowsze