Grand Prix od kuchni!

W miniony weekend w Berlinie rozegrano dwie kolejne rundy Grand Prix w lodowym speedwayu. Swoją dominację potwierdził w nich aktualny lider klasyfikacji generalnej Nikołaj Krasnikow, który tylko raz musiał uznać wyższość rywala - Daniła Iwanowa.

Czajka, Widera, Baziejew
fot.R.Majewski

Dobrze zaprezentowali się pozostali Rosjanie – znani ze startu w Sanoku Junir Baziejew oraz Paweł Czajka. Kroku Rosjanom próbował dotrzymać Austriak Franky Zorn oraz – w pierwszym dniu zawodów – Harald Simon i Gunther Bauer. Zawody z parkingu obserwował Michał Widera i jak mówi  – To świetne przeżycie, widzieć zawodników z Grand Prix od kuchni! –  mówi świętochłowiczanin, który zaczyna przygodę z lodowym speedwayem.

Dzięki Pawłowi Tschajce mogliśmy wiele podpatrzeć – dzieli się swoimi wrażeniami Michał.  – Perfekcyjnie przygotowany mister elegancja – Franky Zorn Red Bull Racing, z ogromną charyzmą i niespotykaną odwagą Rosjanin, a także Gunther Bauer, który trenował od listopada w Rosji. Nieobliczalny Harald Simon i ambitnie jeżdżący Antonin Klatovski to zawodnicy, których napewno warto podglądać. Różne nowinki w sprzęcie i ustawienia motocykli – wszystko to staraliśmy się wchłaniać i w przyszłości wykorzystać, oby z lepszym niż dotychczas wynikiem na torze. Warto dodać, że w rosyjskim boksie zostaliśmy bardzo fajnie przyjęci na czele z Mistrzem Świata – Nikołajem Krasnikowem.

idera, Krasnikow
fot. R.Majewski

Do zakończenia tegorocznego Grand Prix pozostały jeszcze dwie rundy. Odbędą się one już 14 i 15 marca w holenderskim Assen. Wydaje się, że nic nie jest w stanie odebrać mistrzowskiego tytułu dla Nikołaja Krasnikowa. Dwudziestoczteroletni zawodnik ma szansę na piąty tytuł w historii swoich startów. Dzień wcześniej – 13 marca – towarzyski, prestiżowy turniej o Puchar Roelofa Thijsa, w którym zobaczymy dwójkę Polaków – Grzegorza Knappa i Mirosława Daniszewskiego. Już niebawem kolejne informacje.

Źródło: Radek Majewski

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wszyskie pola są wymagane do wypełnienia.

Najnowsze

Najnowsze

Najnowsze

Najnowsze

Najnowsze